Buurthuizen tegen eenzaamheid

LSA, het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners start een mooi traject voor buurt- en dorpshuizen die iets willen doen tegen eenzaamheid. Ook iets voor jullie? Meld je aan! 

Merk je dat er in jouw buurt eenzaamheid is en wil je daar wat aan doen? Een warm welkom creëren in je buurthuis is belangrijk zodat mensen zich thuis kunnen voelen als ze op zoek zijn naar kennismaking en contact in de buurt. Zet je de deur wagenwijd open, maar stormen de buurtbewoners nog niet binnen? Wil je weten wat je kan doen als buurthuis? Meld je aan voor het programma betrokken buurten tegen eenzaamheid! 

Krijg antwoorden op onderstaande vragen: 

  • Hoe kan het buurthuis een plek zijn waar iedereen welkom is en gezien wordt en ook nieuwe mensen naar binnen lopen? 
  • Hoe kan je ontmoetingen zo organiseren dat er echt contact tussen mensen ontstaat?
  • Hoe kunnen jullie in jullie buurthuis aan de slag met het voorkomen of verminderen van eenzaamheid? 

Met behulp van een meedenker gaan jullie bekijken welke stappen je kunt zetten als buurthuis. Een bewonersgroep die bijvoorbeeld eerder meedeed heeft een plan gemaakt hoe ze met gastheren en gastvrouwen kunnen werken. Een andere groep heeft de stap gezet naar buiten, het buurthuis uit en de buurt in om de verbinding met de buren te leggen. 

Laat je inspireren door andere initiatieven, maak gebruik van een meedenker met kennis en ervaring, en ga aan de slag. 

Het programma duurt van september t/m december. Dit ga je doen: 

  • Augustus/september: Nadat je je aan hebt gemeld nemen we contact op en bespreken we je vraag. Wij vinden een geschikte meedenker voor jullie initiatief. 
  • September: gezamenlijke online kennismaking op 10 september met alle bewonersinitiatieven en meedenkers.
  • September: In de week na de aftrap is de intake met je meedenker bij jou in je buurt. Wat zijn jullie vragen, waarmee willen jullie aan de slag? Dat is een uitgebreid gesprek met initiatiefnemers, bestuursleden, vrijwilliger en andere betrokkenen. Je spreekt met elkaar af wat jullie de komende maanden in de praktijk gaan brengen.
  • Oktober: is er een aanpakmoment gepland met je meedenker om samen te kijken naar de voorgenomen stappen.
  • November: Op 19 november is er een landelijke bijeenkomst in het midden van het land waar alle initiatieven samen komen voor inspiratie en kennisdeling. Neem geleerde lessen mee naar huis.
  • December: Voor het eind van het jaar is het tijd voor een terugblik met je meedenker. Wat heeft het jullie opgeleverd? Waar wil je verder mee?

Aanmelden
Bewonersinitiatieven en buurthuizen kunnen zich aanmelden voor 8 september 2021 via dit formulier.